Да отбележим месеца на мастурбацията

masturbacia

Знаехте ли, че май е Международен месец на мастурбацията? Днес, в тези несигурни времена на глобална пандемия и социална изолация, той идва тъкмо навреме.

Вярно, че мастурбацията си е целогодишно занимание, но все пак това не пречи да си има цял месец, посветен на нея. Именно прекрасния май е обявен за Международен месец на мастурбацията. Може би се съмнявате в нуждата от такова официално отбелязване на този самостоятелен акт, но се оказва, че дори в съвременното либерално общество той си има своите противници, което предизвиква въвеждането му.

Инициативата за това е на американския секс шоп Good Vibrations и е реакция на уволнението на началника дирекция Обществено здраве Джослин Елдърс през 1994 г. заради изказването ѝ че трябва да се говори за мастурбация в часовете по сексуално здраве в училищата.

Ще кажете, че днес темата не е толкова голямо табу. Но ако мъжете спокойно се шегуват или с известна гордост говорят за това как „лъскат бастуна“, жените все още изпитват известно неудобство да говорят за собственото си удоволствие.

А просто няма причина да се лишаваме от усещанията, които сами можем да си доставим. Докога ще продължаваме да се ръководим от схващането, че самозадоволяването е само за „лоши момичета“? Жените, които се наслаждават на сексуалността си, не са непременно bad bitches. Всеки има право на удовлетвореност, а мастурбацията (буквално) поставя женската сексуалност в собствените им ръце – точно където ѝ е мястото.

Дори и да имате късмета да сте изолирани с партньора си и да се наслаждавате на редовен секс, това не означава, че Международния месец на мастурбацията не е за вас. Защото това е нещо, което правиш за себе си. А опознавайки тялото си и желанията си, определено и сексът с други хора става по-добър. Противно на схващането че мастурбацията отблъсква жените от секса или ги прави по-неспособни да изпитат огразъм с партньора си, защото са свикнали с играчките си.

Всъщност каквото и да си говорим, едва ли ни е нужна по-голяма причина да мастурбираме от тази – оргазмите. Именно в тези несигурни времена се нуждаем от нещо, което ще ни помогне да освободим стреса и ще ни направи щастливи. А със самозадоволяването постигаме и двете. Соло заниманията увеличават притока на кръв през тялото и освобождават в мозъка онези химикали, които ни карат да се чувстваме добре. А в момента е и най-лесният и достъпен метод да се разсеем от грижите.

Но ползите от мастурбацията съвсем не се ограничават до тук. Никой не говори за мастурбацията като част от сексуалното образование, но ако младите момичета знаят, че сами могат да изпитат същите невероятни усещания, ако не и по-добри, може би няма толкова прибързано да се впускат в необмислени сексуални взаимоотношения. А това ще намали нивата на бременност при тийнейджърите.

Освен това, тя може да облекчи сексуалните проблеми след менопауза. Както знаем, след климактериума вагината е възможно да се стесни, а естественото навлажняване да намалее. Това прави сексът по-болезнен. Мастурбацията увеличава притока на кръв и облекчава проблемите с тъканите и влагата. А и повишава либидото.

И не само това. Мастурбацията ни помага да заспим, облекчава главоболието, подсилва имунитета, може да предотврати проблеми като цистит или диабет. Кара ни да ценим тялото си и ни прави по-уверени в сексуалността ни.

А най-хубавото е, че мастурбацията си е един вид акт на неподчинение. На много места женската сексуалност е потискана, на други е изопачавана. Мастурбацията възвръща на жените контрола над собствените им тела. Ние също имаме нужди и говорейки за това показваме на мъжете, че не държат монопола на сексуалното желание.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.