Стоицизъм: Трибют на Стоя

Джесика се ражда на 15 юни 1986 г. в град Уилмингтън, щата Северна Каролина. Майка ѝ е сръбкиня, а баща ѝ – шотландец. Още от много малка иска да стане танцьорка, затова започва уроци на три години. Успех обаче намира на една друга сцена.

Порнографската индустрия може да привлече с много неща – най-малкото тя носи пари, слава и обожание, всичко това, докато правиш нещо, което обичаш. Светът на забавлението за възрастни има особен блясък, който изкушава хиляди жени. В този свят една звезда свети по-ярко от останалите – „бледата богиня“ Стоя.

Стоя влиза в порно индустрията съвсем случайно. Започва да позира за свой приятел фотограф. Впоследствие това води до други оферти и накрая до договор с Digital Playground – една от най-големите компании в индустрията. Стоя става първото alt момиче на DP. Преди да подпише договор с компанията снима софткор, соло изпълнения и секс сцени с други жени.

Успехът идва много бързо. Вярно, че от Digital Playground ѝ обещават да я направят звезда, но това е Ел Ей – всеки ти обещава да те направи звезда. Всъщност никой не очаква кариерата ѝ да потръгне толкова бързо. Но публиката харесва Стоя. Първият ѝ филм се продава изненадващо добре.

На какво се дължи това? Самата Стоя смята, че просто е уцелила точното време. През 2007 г. alt порното е на мода, а alt актрисите са на върха на кариерите си. А Стоя изглежда повече от алтернативно – тя изобщо не е стереотипната порно актриса. Стоя е слабичка, с бледа порцеланова кожа, контрастираща си с късата ѝ черна коса, гърдите ѝ са малки, а на зърното си има пиърсинг. Това определено я отличава в морето от пищни мацки с изкуствен загар, удължени коси и френски нокти, каквото е проно индустрията. Феновете ѝ нежно я наричат „бледата богиня“.

Но има и нещо друго. Лошата актьорскка игра, комичните гримаси и театралото пъшкане са нещо, което сме свикнали да виждаме в порното повече отколкото във всяка друга развлекателна индустрия. А Стоя е един свеж полъх. Тя не се преструва, в очите ѝ се чете ентусиазъм и желание, а на лицето ѝ има усмивка – нещо, може да се каже, нестандартно в порнографията. Голяма част от сексапила ѝ е именно в изражението.

Всъщност може би нещата са дори по-прости. Стоя се впуска в цялото начинание с идеята, че порнографията е изкуство и спокойно можем да кажем, че това, което прави наистина е изкуство. Докато някои влизат в индустрията защото имат отчайваща нужда от внимание, а нямат достатъчно талант за киното и телевизията, Стоя е жена с много заложби. Това си личи в работа ѝ.

Заедно с Кейдън Крос стартира уебсайта за „курирано порно“ TRENCHCOATx, където след дълги години пред камерата застава и зад нея. През 2015 г. заедно с комика Мич Марзони започва подкаст.

Освен това пише. Нейни статии са публикувани във Вайс, Ню Йорк Таймс, Ескуайър, Найлон, Плейбой и други. Има и собствен блог hellostoya.com, където споделя свои размисли и разказва случки от ежедневието си. Стоя говори и пише за теми като секс, връзки, общество, политика и феминизъм. И се справя с това също толкова добре, колкото с красивите секс сцени.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *