Еманципирана библиотека: Битките на жените: 150 години борба за свобода и равенство, Марта Брен и Йени Юрдал

bitkite-na-jenite

Българските издатели напоследък ме изненадват доста приятно. Само преди няколко години не можех да си представя, че на родния пазар ще започнат да излизат толкова много книги за секс и феминизъм. И то не само основополагащи трудове като „Вторият пол“, която отдавна заслужаваше ново издание, но и съвременни художествени и нехудожествени творби.

Вече писах за „Нещата, за които не трябва да говорим“ и не вярвах, че толкова скоро ще имам повод да допълня рубриката Еманципирана библиотека. Но ето. Този път изненадата идва от ИК „Прозорец“ под формата на красиво илюстровано издание проследяващо женското движение по света през последните век и половина.

В „Битките на жените: 150 години борба за свобода и равенство“ писателката Марта Брен и илюстраторката Йени Юрдал разказват за пътя, който изминаваме, за да си извоюваме равни права. Норвежките открояват ключови моменти от  историята на женското движение, които оформят нашето настояще и бъдеще, запознавайки ни с ярки образи като Елизабет Кейди Стантън, Хариет Тъбман, Олимпия дьо Гуж, Емелин Панкхърст, Маргарет Сангър и други.

pravo-na-glas

Книгата представлява една историческа перспектива на феминизма, като по-скоро набелязва събитията, без да се задълбочава и да ги анализира. Това дава една чудесна основа, която би събудила интереса към индивидуално проучване по темата. Затова бих препоръчала „Битките на жените: 150 години борба за свобода и равенство“ най-вече на момичета и начинаещи активистки. Разбира се, по-запознатите с женския въпрос също могат да извлекат полза от книгата и няма защо да я пренебрегват. Винаги е хубаво да си направим равносметка и да си припомним защо днес имаме правата, които приемаме за даденост. А ако не друго, най-малкото ще се насладите на дозата хумор и прекрасните илюстрации, които ви очакват на всяка страница.

malala

Марта Брен и Йени Юрдал ни представят силни истории на силни жени, а пречупени през тяхната призма, събитията са завладяващи и вдъхновяващи. Често се усмихвах и засмивах, признавам на места дори се просълзих.

Напоследък вкъщи се заформя една малка феминистка библиотека и съм изключително щастлива, че в нея започват да се срещат все повече заглавия на български. Нямам търпение да видя с какво още ще ме зарадват родните издатели. Напоследък летвата е висока.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *