Какво им е лошото на оргиите?

orgii

За тийнейджърите и техните секс игри

Преди известно време присъствах на една феминистка среща с доста представители на неправителствени организации, където обсъждахме проблемите на жените и момичетата в българската общественост.

В една от дискусионните групи, където трябваше да набележим с какво се сблъскват момичетата, една възрастна дама заяви, че днешните тийнейджъри правели оргии. Получи няколко възмутени реакции, но аз по-скоро вдигнах вежда. Усъмних се в изказването ѝ и я попитах откъде знае. Работела с младежи. Не успя да ме убеди.

Нали и аз съм била тийнейджърка. И то не чак толкова отдавна. И не познавам никого, който да е правил оргия. Дори много от връстниците ми не си изгубиха девствеността, докато не навършиха пълнолетие. Струва ми се, че колкото повече се отдалечаваме от юношеските си години, толкова по-лесно ни е да повярваме, че днес децата правят безразборен секс, животът им е един разврат и перверзии. А в действителност такива случаи са единици. Нека не забравяме притесненията около сексуалността и собствените ни тела на тази възраст. Колкото и отворени и „светнати“ да ни се струват тийнейджърите, при повечето това е поза, с която се опитват да прикрият страховете си около секса.

Но защо ви споделям тази случка? От известно време в българското интернет пространство се върти мълвата за нова развратна игра, която пловдивските ученици играели. Казвала се „Откъде изгрява слънцето“. По домашните купони момичетата се събличали и се обръщали, а момчетата заставали зад тях и започвали да ги обладават и да се разменят. Родителите били страшно възмутени, а резултатът от играта бил венерически болести и повишени нива на бременност при малолетни. Информацията, разбира се, се споделя от всякакви жълти медии и нито една не посочва източник, официална статистика или дори някакво разследване по темата. Източник – възмутени родители.

Подобни фалшиви новини имат тенденцията да се появяват навсякъде. Преди десетина години в САЩ тийнейджърите играели на дъга по купоните. Всички момичета започвали да правят свирка на едно момче. Името идва оттам, че червилата и гланцовете им оставят различен цвят върху пениса. Преди това американските родители се притеснявали заради шарените гумени гривнички модерни по това време. Защото всеки цвят символизирал различен сексуален акт и така децата показвали какво са правили.

Но дори и всички тези слухове да бяха верни, какво толкова лошо има? Какво им е лошото на оргиите? Възмущението на хората откъде идва? Може би се притесняват, че децата им са още прекалено млади за подобни практики. Нека натрупат опит с един партньор, нека се научат на взаимност, интимност, нека опознаят телата си и разберат какво им харесва, пък има време за експерименти. Или осъждат самата практика?

Когато всички страни са дали съгласието си, чувстват се спокойно и комфортно и в безопасност, няма нищо лошо в груповия секс – тройки, четворки, оргии, генгбенг, преживяването може да бъде освобождаващо. Дали тийнейджърите не са напълно узрели за тези практики, аз днес няма да определям. Но родителите и обществото вероятно щяха да са много по-спокойни и нямаше да се връзват на подобни сензации, ако децата получаваха адекватно сексуално образование.

Не просто такова, което говори на момичетата за менструацията им, за да ги направи доживотни потребителки на Always, или раздава презервативи на цялото училище на първи декември. А такова, което говори за всички проявления на секса и сексуалността. Което задоволява любопитството на тийнейджърите, отговаряйки им честно на всички въпроси, без дори да са ги задали. Преди всичко то трябва да подпомогне учениците да вземат информирани решения за сексуалния си живот. И да не заклеймява определени практики като лоши, странни, ненормални или извратени. Защото сексът не се дели на нормален и перверзен. Той просто има много аспекти. И ако някой проявява интерес към оргии, в това няма нищо скандално.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *