Научете тийнейджърите да се връзват

bondage

Подрастващите, които се интересуват от BDSM, могат да научат за „извратения“ секс от „50 нюанса сиво“ или от професионалист

Как да вържа някого? Потърсете отговора в Гугъл и вижте какво ще се случи. Направо ще ви кажа. Ще попаднете на десетки статии и форум теми за това как една жена може да „върже“ един мъж (най-често с дете) или как един мъж може да накара една жена „да му върже“ или пък подробни упътвания как да си вържете кордата за телескопа.

И ако сте по-упорити някъде измежду всичко това, може да попаднете на уроци по бондидж и доминация. Някои от тези публикации ще обърнат внимание на безопасността и съгласието, други не и по този начин ще пропуснат съществени аспекти от сексуалното образование, които са важни за научаването на подрастващите да вземат информирани решения за сексуалния си живот. А това може да се избегне много лесно – като говорим за секс с тийнейджърите. Секс в различните му разновидности.

Българското общество не обича да говори открито за секс, поне не за нетрадиционен секс. Въпреки това, тийнейджърите, които се интересуват от BDSM, няма да изпитат кой знае какви затруднения да намерят информация по темата. Въпросът е колко качествена ще е тя. Не можем да продължаваме да разчитаме на интернет пространството и поп-културата да запълнят нуждата от сексуално образование. Те не могат да осигурят на тийнейджърите това, което един професионален педагог може.

Сексуалното образование не би трябвало да се ограничава само до това да обясни промените, които се случват в телата на подрастващите и да наблегне върху необходимостта от контрацептиви. То трябва да може да отговори честно на всички въпроси, които човек си задава на тази възраст, да задоволи младежкото любопитство и да осигури информацията нужна на тийнейджърите, за да изследват сексуалността си и да правят това, което искат, безопасно и по взаимно съгласие. Освен това то трябва да даде да се разбере, че това, което искат да правят, не е странно и не ги прави ненормални. Сексуалното образование не трябва да дели секса на нормален и извратен, перверзен, грешен.

Ключовите аспекти на едни здравословни BDSM взаимоотношения – поставянето на ясни граници и развиване на увереност, са също толкова важни във всяка една сексуална връзка. За едно 17-годишно момче или момиче може да не е толкова лесно да определи кога да участва в еротична асфиксия по взаимно съгласие – да остави парньора си да го задуши, но е изключително важно подрастващите да развият разбиране за физиологически и психологически безопасния секс. И това не се отнася само до секса с фетиши. Проблемът е, че няма достатъчно дискутиране на секса като цяло.

Сексуалното образование и консултиране трябва да започнат с предпоставката, че нашата цел са здравите тела, а удоволствието не е присъщо зло. Подрастващите носят отговорност за собственото си здраве, но те се нуждаят от помощта и ръководството на родителите и настойниците си.

Сексуалното образование трябва да включва всички форми на здравословната сексуалност, дори тези, които клонят към нетрадиционното. Не е нужно сексът с фетиши да е страшен или опасен. Но за да не бъде такъв, се нуждаем от правилната информация.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *