Кратка история на интимната прическа

intimna-pricheska

Поддръжката на интимната прическа не е грижа само на модерната жена. През годините пубисните косми са се стилизирали, премахвали, изкарвали гордо на показ или прикривали по различни начини, а модата в това отношение постоянно се мени.

Историята на женското обезкосмяване започва още в древен Египет и Месопотамия, където са намерени медни бръсначи, датиращи от древността. Свидетелствата сочат, че жените в Египет обикновено премахвали космите си с пемза, докато в Турция използвали естествен метод с нагорещена смес от захар и лимонов сок. Другите методи били доста по-болезнени и опасни.

Както знаем, древните гърци били обсебени от идеята за чисти и безсмъртни тела. Затова скулптурите, изобразяващи богове и богини, били без косми. Това повлияло на стандартите за красота в този период и мъжете и жените премахвали космите от собствените си смъртни тела. Изкуството на западния свят последвало примера на Античността и в Европа също изобразявали голи мъже и жени без окосмяване.

И все пак в средновековна Европа жените бръснели пубисните си косми по хигиенни, а не естетически причини. Разпространението на срамни въшки го налагало. Въпреки това, те не искали да са съвсем плешиви. Така се родила интимната перука, наречена „меркин“. Тя била особено предпочитана от проститутките, които я носели, за да прикрият признаците на сифилис и други венерически болести.

Следващата революция в женското обезкосмяване се случва през 1915 г., когато „Жилет“ представя първата дамска самобръсначка. Тогава за първи път се заговаря публично за женско обезкосмяване чрез бръснене. Малко по-късно, Втората световна война предизвиква недостиг на найлон в САЩ и съответно на найлонови чорапи и чорапогащници. Това накарало жените масово да започнат да бръснат краката си.

Изобретението на бикините малко по-късно накарало жените да започнат да бръснат или скубят „бикини линията“ си, преди да отидат на плажа. Със скъсяването на дължината на полата пък, космите започнали все повече да се премахват и над коляното.

Политическите настроения в края на 60-те и началото на 70-те години в САЩ, период белязан от свободната любов и нарастващото женско движение, накарали жените да приемат естествените си тела и много от тях отказвали да се бръснат. Много от секс символите от този период имали цял храст и обилно окосмяване под мишниците. Модата на гъстите косми по триъгълника била толкова популярна, че си спечелила името „седемдесетарски храст“.

И все пак това не бил краят на обезкосмяването. През 1974 г. в списание Hustlers се появява първата снимка на напълно обезкосмена вагина, наречена “pink shot”. Въпреки това такива снимки били рядкост. През седемдесетте и осемдесетте над 95% от моделите в Playboy били с естествен храст.

Нещата започнали да се променят към деветдесетте, когато порното става все по-достъпно. Хората вече не криели списания под леглото, голите тела били на един клик разстояние. Вкусовете станали все по-воайорски и по това време над една трета от моделите на Playboy премахвали част от пубисните си косми. Тази тенденция се запазва и днес по-малко от 10% от еротичните модели имат храст.

До началото на деветдесетте все повече жени бръснели космите в областта на триъгълника, обикновено оставяйки вертикална линия на венериния хълм.

По това време се появява и една нова услуга. Докато се излежава на плажа и събира слънце Жанеа Падила вижда жена, чиито пубисни косми се показват от бикините. Жанеа, която работи като козметичка в Манхатън, получава прозрение – защо просто не премахнем всичко с кола маска? Така се ражда бразилската кола маска. Това се случва през 1987 г. Жанеа отваря собствен салон, заедно с шестте си сестри. Но бразилската кола маска остава сравнително непозната за широката общественост за повече от десетилетие.

Методът обаче набира изключителна популярност в началото на новия век. Това се случва почти изведнъж. В трети сезон на „Сексът и градът“, излъчен през 2000 г., Кари посещава салон, за да обезкосми бикини линията си. Козметичката обаче маха всичко, оставяйки я за първи път в живота ѝ с напълно плешива интимна зона. В началото ѝ е странно, но постепенно получава все повече увереност от новата си прическа. По това време сериалът е изключително влиятелен и няма да преувеличим, ако кажем, че създава нов стандарт.

Тенденцията още повече се налага от много знаменитости по това време. Все още си спомням едно старо интервю с Ева Лонгория в Cosmopolitan, в което актрисата твърди, че бразилската кола маска е най-хубавото нещо, което е направила за сексуалния си живот. Привърженички на тренда са още Наоми Кембъл, Гуинет Полтроу и Виктория Бекъм.

Спомняте ли си модата от тогава – къси блузки и дънки с невероятно ниска талия, все по-минималистични дрехи, бельо и бански. Нищо чудно, че напълно гладките женски тела се превръщат в стандарт. Еротиката не остава по-назад. Порно актрисите са обезкосмени, а храстът се е превърнал в нишов фетиш. Бразилската кола маска започва да се предлага във всеки салон, а все по-голяма популярност придобива и лазерната епилация.

Но това не е краят на храста. През 2014 година по витрините на модния бранд American Apparel се появяват манекени с гъсти черни косми на триъгълника. Пълното естествено окосмяване започва да се появява и в новото поколение женски сериали, по-специално „Момичета“ и Broad City.

С новата вълна на феминизма отношението на жените към собствените им тела се променя, а изискванията за това как трябва да изглежда една вагина се поставят под въпрос. Бръснете я или недейте, правете си бразилска кола маска, оставете си лентичка или пък пълен храст, напишете си името, ако искате, само не ни налагайте „стандарт“.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *